Gotovo oduvijek se na našim prostorima koriste morske spužve, a spužvarstvo je jedan od tradicionalnijih hrvatskih obrta. Pitate se zašto?

Naše tijelo upija sve što nanesemo na kožu, a ona nas ako je zdrava i njegovana, štiti od raznih bolesti i bakterija. Živimo u svijetu kada oko nas postoji puno proizvoda za njegu kože, međutim izrazito je bitno njegovati je na pravi i prirodan način. Klasična spužvica za tuširanje najčešće je izrađena od umjetnih materijala, a prava opasnost vreba u bakterijama i mikrobima koji se skupljaju nakon njezina korištenja. Kod prirodnih priča je drugačija.

Prirodna spužva dolazi, ni manje, ni više nego iz morskih dubina! Ona je ručno ubrana, izronjena iz mora te pažljivo prerađena. Prednosti  ovih spužvi su višestruke. Osim što su potpuno prirodne i imaju hipoalergena svojstva, one su prirodan antiseptik što znači da nakon korištenja one neće razvijati bakterije i štetne mikroorganizme. Nadalje, svakodnevnim korištenjem ovih spužvi koži radimo ultra nježni piling, a najbolje od svega je što ih i djeca mogu koristiti.

Ljekovitim svojstvima ovdje nije kraj jer je ono što čini  morsku spužvu posebnom visoka je koncentracija joda koju sadrži. Jod igra ulogu u radu štitnjače – žlijezde koja utječe na mnoge procese u tijelu. Ovaj je mineral izrazito bitan i za druga tkiva: mozak, dojke, kožu, želudac, timus, gušteraču i cerebralnu spinalnu tekućinu. Prilikom svakog tuširanja morska spužva ispušta malu količinu joda koja se onda putem kože apsorbira u naš organizam, zanimljivo zar ne?

Samo korištenje ove spužve vrlo je jednostavno: namočite je, stavite sapun, očistite kožu te nakon korištenja samo isperite i to je to! Prirodne morske spužve traju od tri do četiri godine.

Kod nas u Manufakturi možete pronaći spužve obitelji Mučić s otoka Krapnja koja se spužvarstvom bavi već dugi niz godina. Posebnu pozornost posvećuju vađenju spužvi i ujedno brinu o održivom skupljanju spužvi i očuvanju prirodnih resursa.

Osim spužve za tuširanje koje su nešto veće, u ponudi se mogu naći i mini spužve koje su odlične za skidanje šminke i čišćenje lica. Probajte, oduševit će vas taj nježni piling.

Simpatičan dizajn i privlačno pakiranje ovu spužvu čini idealnim poklonom za svakoga! Poruke poput;„Spoožva za tebe, jer si uvijek razmazana nakon izlaska“, „Spoožva za ženu koja je gotova za 5 minuta“ ili pak „Spoožva za muškarca koji ne voli biti sam pod tušem“ izmamit će svakome osmijeh na lice.

Zahvaljujući privlačnom pakiranju,  idealan su poklon, a kada uzmemo u obzir i sva ljekovita svojstva koje nam ova spužva nudi, onda znate što vam je činiti. Nas su ove divnu spužve osvojile na prvu vjerujemo da će i vas!

Prijavite se na naš newsletter

Budite dio naše e-mail liste i prvi saznajte za nove proizvode, nagradne igre i dodatne popuste.

Uspješno ste se prijavili